Blog,  Zdrav življenjski slog

Razlika med ekološko in ne-ekološko hrano: Vpliv na otroke z ADHD

Ekološka hrana je v zadnjih letih postala zelo priljubljena, saj vse več ljudi želi živeti bolj zdravo in zmanjšati izpostavljenost toksinom. Vendar pa se mnogi še vedno sprašujejo, kakšna je dejanska razlika med ekološko in ne-ekološko hrano ter kako ta hrana vpliva na zdravje, zlasti pri otrocih z ADHD (motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo). V tem blogu bomo raziskali te razlike in preučili vpliv prehrane na otroke z ADHD.

Kaj je ekološka hrana?

Ekološka hrana je pridelana brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov, gensko spremenjenih organizmov, razkuženih semen, sintetičnih dodatkov v krmilih in gnojilih, konzervansov, umetnih arom ali ojačevalcev okusov. Nasprotno pa ne-ekološka hrana pogosto vsebuje ostanke teh kemikalij, ki se uporabljajo za povečanje pridelka in zaščito pred škodljivci.

Razlika med ekološko in ne-ekološko hrano

Kemikalije v hrani

Ekološka hrana je pridelana brez sintetičnih kemikalij, medtem ko ne-ekološka hrana pogosto vsebuje pesticide in druga sredstva za zaščito rastlin. Pesticidi so kemikalije, ki so namenjene ubijanju insektov, plevela in glivičnih škodljivcev, vendar lahko tudi škodujejo našemu zdravju.

Estetika sveže hrane

Ekološka hrana pogosto izgleda manj popolna kot ne-ekološka. Konvencionalno pridelano sadje in zelenjava sta običajno bolj simetrična in brezhibna, medtem ko ekološko pridelani pridelki spominjajo na tiste iz domačega vrta, z nesimetričnimi oblikami in različnimi barvami.

Hranilna kakovost

Študije so pokazale, da ekološka hrana lahko vsebuje več antioksidantov in manj škodljivih kovin kot ne-ekološka. Vendar pa vse raziskave niso enotne glede hranilne vrednosti, saj nekatere trdijo, da ni bistvenih razlik v vsebnosti hranil med ekološko in ne-ekološko hrano.

Pomen prehrane za otroke z ADHD

Otroci z ADHD so pogosto bolj občutljivi na prehranske vplive, zato je še posebej pomembno, da uživajo čim bolj zdravo hrano.

Vpliv ne-ekološke Hrane

Pesticidi v ne-ekološki hrani so lahko povezani s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno s težavami, ki jih doživljajo otroci z ADHD. Pesticidi lahko vplivajo na razvoj možganov in hormonsko ravnovesje, kar lahko poslabša simptome ADHD, kot so hiperaktivnost, pomanjkanje pozornosti in impulzivnost.

Prednosti ekološke hrane

Ekološka hrana zmanjšuje izpostavljenost škodljivim kemikalijam in tako pomaga ustvariti bolj zdravo okolje za otroke z ADHD. Manjša izpostavljenost pesticidom lahko pripomore k boljšemu vedenju in izboljšanju kognitivnih funkcij.

Praktični nasveti za starše

 1. Izbirajte ekološko hrano: Kadar je le mogoče, izberite ekološko hrano, zlasti za živila s seznama dvanajst umazanih, ki vsebujejo največ pesticidov.
 2. Kupujte lokalno: Lokalni ekološki pridelki so lahko bolj sveži in cenovno dostopnejši.
 3. Gojite svoje pridelke: Če imate možnost, gojite lastno sadje in zelenjavo.
 4. Izogibajte se predelani hrani: Predelana hrana pogosto vsebuje dodatke, konzervanse in barvila, ki lahko negativno vplivajo na otroke z ADHD.
 5. Upoštevajte Čistih petnajst: Ta živila vsebujejo najmanj pesticidov in so varna tudi, če niso ekološka.

Seznam “Dvanajst umazanih”

Ker je nemogoče popolnoma preprečiti izpostavljenost pesticidom, je zelo pomembno, da omejimo izpostavljenost v naši prehrani. Skupina za okoljsko delovanje (Environmental Working Group, EWG) je razvila seznam, imenovan Dvanajst umazanih, ki potrošnikom omogoča popolno razkritje ravni pesticidov v njihovi hrani in katera živila vsebujejo največ pesticidov.

 1. Jabolka
 2. Jagode
 3. Grozdje
 4. Zelena
 5. Breskve
 6. Špinača
 7. Sladka paprika
 8. Uvožene nektarine
 9. Kumarice
 10. Češnjev paradižnik
 11. Uvoženi stročji fižol
 12. Krompir

To ne pomeni, da druga ne-ekološka živila niso problematična. Namen tega seznama je izpostaviti pomembne nevarnosti, ki jih vsebuje teh 12 živil.

Najpomembnejše ugotovitve po raziskavah EWG so:

 • 100 % uvoženih nektarin in 99 % jabolk je bilo pozitivnih vsaj na en ostanek pesticida.
 • Krompir vsebuje več pesticidov glede na težo kot katerakoli druga hrana.
 • Grozdje vsebuje do 15 pesticidov.
 • Zelena, češnjev paradižnik, uvoženi stročji fižol in jagode so pokazali po 13 različnih pesticidov.

Med tretjim letom raziskav, je EWG razširil svoj seznam Dvanajst umazanih z dodatno kategorijo, da bi dokumentirali še te dodatne živilske artikle:

“Dve živili vsebujeta sledove visoko nevarnih pesticidov. Listnate zelenjave – ohrovt in koleraba – ter pekoče paprike, ne ustrezajo tradicionalnim kriterijem razvrščanja Dvanajst umazanih, vendar so pogosto kontaminirane z insekticidi, ki so strupeni za človeški živčni sistem. EWG priporoča, da ljudje, ki jedo veliko teh živil, kupujejo ekološko.”

Glede na hitrost, s katero proizvajalci hrane delujejo, lahko samo ugibate, kako dolgo bo ta seznam ostal omejen na le 14 živil.

Seznam “Čistih petnajst”

Na drugi strani spektra je tisto, kar EWG imenuje “Čistih petnajst”, sveže sadje in zelenjava, ki najverjetneje ne vsebujejo pomembnih ostankov pesticidov.

 1. Avokado
 2. Sladka koruza
 3. Ananas
 4. Zelje
 5. Zamrznjen sladki grah
 6. Čebula
 7. Beluši
 8. Mango
 9. Papaja
 10. Kivi
 11. Jajčevec
 12. Grenivka
 13. Melona
 14. Cvetača
 15. Sladki krompir

Na splošno lahko teh 15 živil uživate brez skrbi glede škodljivih kemikalij, kar je smiselno. Večina teh živil ima debele zaščitne plasti ali lupine, ki naravno odganjajo škodljivce. Ostala so globoko zakopana v zemlji in dokler zemlja ni obsevana s Round Up-om ali kakšno drugo škodljivo kemikalijo, bi moralo biti sadje v redu.

Nekatere pomembne ugotovitve EWG-jeve raziskave o “Čistih petnajst”:

 • Nobeno živilo iz “Čistih petnajst” ni bilo pozitivno na več kot 4 vrste pesticidov.
 • Avokado je najboljši, saj je le 1 % vzorcev pokazal zaznavne pesticide.
 • 89 % ananasa, 88 % manga, 82 % kivija, 80 % papaje in 61 % melone ni vsebovalo ostankov.
 • Samo 5,5 % vzorcev iz “Čistih petnajst” je vsebovalo dva ali več pesticidov.

Zaključek

Prehod na ekološko hrano lahko predstavlja dodatne stroške in izzive, vendar lahko pozitivno vpliva na zdravje otrok, zlasti tistih z ADHD. Zmanjšanje izpostavljenosti pesticidom in kemikalijam je korak k ustvarjanju bolj zdravega okolja, ki podpira optimalno vedenje in razvoj možganov pri otrocih.

Sprejemanje informiranih odločitev glede prehrane je ključnega pomena za zdravje in dobro počutje vaših otrok. Ekološka hrana ni le trend, temveč pomembna naložba v prihodnost vaše družine.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Komentarji so izklopljeni za Razlika med ekološko in ne-ekološko hrano: Vpliv na otroke z ADHD
Verified by MonsterInsights