Blog,  Zdrav življenjski slog

Zdravje črevesja in ADHD: Vloga probiotikov pri ohranjanju ravnovesja

Gastrointestinalni (GI) trakt in ključna vloga črevesne mikrobiote

Gastrointestinalni (GI) trakt, ki vključuje usta, požiralnik, želodec, tanko in debelo črevo ter anus, ima ključno vlogo pri vzdrževanju zdravja našega organizma.

Raznolika skupina mikroorganizmov, znana kot črevesna mikrobiota, igra pomembno vlogo v tem kompleksnem sistemskem ravnotežju. Približno 400 različnih vrst bakterij naseljuje črevesje, pri čemer se njihova sestava razlikuje po različnih predelih prebavnega trakta.

Mikrobiota predstavlja genetski material vseh mikroorganizmov v telesu, sestavlja pa jo več kot 100 bilijonov mikroorganizmov.

GI trakt
Foto: Science Photo Library – Canva

Mikrobiota: Temelj našega zdravja

Mikroorganizmi v črevesju so ključni za številne procese, vključno s sintezo vitaminov, presnovo mineralov, vzdrževanjem imunskega sistema in proizvodnjo protivnetnih snovi. Njihova vloga sega celo v možgane, saj obstaja tesna povezava med črevesjem in centralnim živčnim sistemom. Ta povezava ima lahko pomembne posledice za duševno zdravje, vključno z vprašanjem pozornosti in hiperaktivnosti pri ljudeh s sindromom ADHD.

Znanstvene raziskave kažejo, da se mikrobiota razvija skupaj z nami in se lahko spreminja glede na način, kako jo hranimo. Mikrobiomi posameznikov se med seboj razlikujejo, kar odraža edinstveno sestavo mikroorganizmov v posameznikovem črevesju.

Pred rojstvom je zdrav mikrobiom ključen za ohranjanje ravnovesja med dobrimi in slabimi mikroorganizmi. Vendar lahko različni dejavniki, kot so antibiotiki in drugi zdravstveni posegi, vodijo v neravnovesje mikrobiote, kar ima lahko dolgoročne posledice za zdravje.

Povezava med možgani in črevesjem

Pomembno je razumeti, da so mikroorganizmi v črevesju odgovorni za številne ključne funkcije, vključno s proizvodnjo vitamina B12, butirata in vitamina K2. Poleg tega imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnotežja imunskega sistema. Če pride do neravnovesja, lahko to vpliva na delovanje imunskega sistema in celo na možgane, kar je lahko povezano z razvojem ADHD.

Možgani in črevesje sta v tesnem odnosu, kar pomeni, da lahko težave v črevesju vplivajo na delovanje možganov. Serotonin, pomemben nevrotransmiter, ki vpliva na razpoloženje, učenje in spomin, se v veliki meri proizvaja v črevesju (do 95%). Neravnovesje v črevesju lahko vodi do težav s serotoninom, kar pa je lahko povezano s simptomi ADHD, kot so težave s pozornostjo, impulzivnostjo in razpoloženjem.

Raziskave in povezava med črevesjem ter ADHD

Raziskave na področju povezave med črevesjem in ADHD so razkrile zanimive ugotovitve. Otroci z ADHD kažejo različno sestavo mikrobiote v primerjavi s tistimi, ki ne trpijo za to motnjo. Čeprav še ni popolnoma razjasnjeno, ali mikrobiota neposredno vpliva na razvoj ADHD, so znanstveniki odkrili določene povezave, ki odpirajo nova vprašanja.

Ena od opazovanj je povezana z bakterijo klostridija, ki se je izkazala za povezano z vedenjem otrok z ADHD. Klostridija izloča toksine, ki lahko vplivajo na razdražljivost in agresivnost otrok. Raziskovalci preučujejo, kako ta bakterija lahko vpliva na otroke z ADHD in ali je lahko eden od dejavnikov, ki prispevajo k simptomom motnje.

Poleg tega so pri otrocih z ADHD opazili pogostejšo prisotnost glivic kandide. Visoke vrednosti kandide lahko povzročijo prepustno črevo, kar pomeni, da snovi, ki niso primerne za v telo, prehajajo v krvni obtok. Ta pojav ima lahko resne posledice, saj lahko sproži avtoimunski sistem, ki nadalje vpliva na duševno zdravje.

Znanstveniki še vedno raziskujejo kompleksne interakcije med mikrobioto, črevesjem in ADHD. Razumevanje teh povezav lahko privede do novih strategij zdravljenja in preprečevanja te motnje ter odpira vrata k bolj personaliziranemu pristopu k obravnavi otrok z ADHD.

Pomen probiotikov pri ohranjanju zdrave mikrobiote

Probiotiki, kot živi mikroorganizmi podobni tistim v zdravem črevesju, so se izkazali za ključne akterje pri vzdrževanju ravnovesja mikrobiote. Vplivajo na številne vidike zdravja, tudi pri otrocih z ADHD.

Različne vrste probiotikov imajo lahko raznolike učinke na organizem. Številne raziskave so pokazale, da imajo lahko probiotiki pozitiven vpliv na simptome ADHD, kot so povečana pozornost, zmanjšana impulzivnost in celo izboljšanje kognitivnih funkcij. Te ugotovitve poudarjajo kompleksnost vloge mikrobiote in poudarjajo potencial probiotikov kot naravne podpore pri zdravljenju ADHD.

Pomembno je omeniti, da so nekatere študije celo pokazale, da je učinek dodajanja probiotikov primerljiv z zdravili, kot je Ritalin. To je izjemno spodbudno odkritje, ki odpira vrata za alternativne pristope pri obvladovanju simptomov ADHD. S tem se izogibamo neželenim stranskim učinkom farmacevtskih zdravil.

Probiotiki ne delujejo le lokalno v črevesju, temveč imajo tudi sposobnost vplivanja na komunikacijo med možgani in črevesjem. Ta interakcija je ključna za razumevanje, kako mikrobiota vpliva na nevrološke procese in lahko vodi do bolj celostnega pristopa k obravnavi motenj, kot je ADHD.

Kljub obetavnim rezultatom pa je pomembno nadaljevati raziskave in poglobljeno razumevanje specifičnih učinkov različnih probiotičnih sevov ter optimalnih odmerkov za posamezne primere. S tem bomo lahko oblikovali bolj natančne smernice za uporabo probiotikov kot del celovite strategije za obvladovanje ADHD.

Probiotična hrana
Foto: rimmabondarenko – Canva

Prehrana in njen vpliv na zdravje črevesja pri ADHD

Zdrava prehrana ima ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja črevesja, še posebej pri posameznikih z ADHD. Poleg splošnih načel uravnotežene prehrane pa je v kontekstu te motnje izjemno pomembno vključiti živila, ki podpirajo zdravo mikrobioto.

Super živila za podporo črevesju

 • Aloe vera
 • Indijski trpotec
 • Chia semena
 • Lan
 • Rdeče zelje
 • Klorela
 • Kefir
 • Fermentirana zelenjava

Škodljiva hrana za črevesje

 • Predelana hrana
 • Sladkarije
 • Hitra hrana
 • Konvencionalno pridelano meso in mesni izdelki
 • Hrana, tretirana s pesticidi, herbicidi in drugimi kemikalijami
 • Antibiotiki

Vlaknine, polifenoli iz borovnic ter druga rastlinska hrana igrajo ključno vlogo pri podpiranju rasti in razvoja zdravih mikroorganizmov v črevesju. Raznolika in uravnotežena prehrana pripomore k ohranjanju zdrave mikrobiote, kar ima pozitiven vpliv na celoten organizem, še posebej pa je pomembno pri ljudeh z ADHD.

Pomen probiotikov in prebiotikov v prehrani pri ADHD

Laktobacili, bifidobakterije in druge vrste probiotikov so izredno pomembni pri podpori zdravja črevesja pri ljudeh z ADHD. Ti mikroorganizmi ne le pomagajo uravnavati ravnovesje med “dobrimi” in “slabimi” bakterijami v črevesju, temveč imajo tudi vpliv na nevrološke procese.

Prebiotiki, ki so vrsta vlaknin in so hrana za probiotike in druge koristne mikroorganizme v črevesju. Vključevanje prebiotične hrane, kot so banane, čebula, česen in polnozrnata živila, lahko dodatno podpira rast in delovanje zdravih mikroorganizmov v črevesju.

Fermentirana hrana, kot je jogurt, kislo zelje in kefir, prav tako vsebuje žive mikroorganizme, ki lahko podpirajo zdravo mikrobioto in s tem prispevajo k boljšemu zdravju ljudi z ADHD.

S temi prehranskimi pristopi lahko posamezniki z ADHD ohranjajo ravnovesje v črevesju, kar lahko pozitivno vpliva na njihovo fizično in duševno počutje. Pred vsakim zdravljenjem z dodatki ali terapijo je ključno poskrbeti za zdravje črevesja, saj le-to predstavlja temelj za učinkovito absorpcijo hranil in optimalno delovanje mikrobiote.

Prebiotiki
Foto: Africa images – Canva

Prepoznavanje težav z zdravjem črevesja pri otrocih z ADHD

Prepoznavanje težav z zdravjem črevesja pri otrocih z ADHD je ključnega pomena za pravočasno ukrepanje in izboljšanje njihovega splošnega počutja. Pri opazovanju otrok je treba biti pozoren na različne simptome, ki lahko nakazujejo na neravnovesje mikrobiote ali prisotnost kandide v prebavnem traktu.

Nekateri simptomi, ki jih je treba spremljati, vključujejo:

 • Bel jezik: Mogoč znak disbioze ali presežka kvasovk v ustni votlini.
 • Glivice na nohtih: Prisotnost glivic, kot je kandida, se lahko odraža na nohtih.
 • Atletsko stopalo: Glivična okužba stopal, ki kaže na neravnovesje mikroorganizmov.
 • Visoka želja po sladkorju: Povezava med željo po sladkorju in presežkom kvasovk v prebavnem traktu.
 • Zaprtost in driska: Motnje v prebavi, ki lahko izvirajo iz neravnovesja mikrobiote.
 • Napenjanje in vetrovi: Simptomi, ki lahko kažejo na prekomerno prisotnost plinov v črevesju.
 • Bolečine v trebuhu: Nelagodje v trebušnem predelu, ki lahko izhaja iz težav s prebavnim sistemom.

Ti znaki niso nujno specifični samo za ADHD, ampak lahko nakazujejo tudi na širše težave z zdravjem črevesja. Omenjeni simptomi so lahko posledica neravnovesja mikrobiote, presežka kvasovk, ali drugih disfunkcij v prebavnem traktu. Čim prej se prepoznajo, tem učinkoviteje se lahko ukrepa za ponovno vzpostavitev ravnovesja.

Pomembno je razumeti, da je zdravje črevesja temelj celotnega dobrega počutja. Otroci z ADHD imajo pogosto večje težave s črevesjem kot njihovi vrstniki, zato je natančno spremljanje simptomov ključno za zagotavljanje najboljše možne podpore njihovemu zdravju.

Zdravje črevesja
Foto: Africa images – Canva

Poudarek na pomembnosti črevesnega zdravja pri ADHD

Pri zdravljenju ADHD je ključnega pomena poudariti vlogo in pomen zdravega črevesja. Celovit pristop k obvladovanju simptomov motnje vključuje več vidikov, s poudarkom na prehrani in podpori črevesnemu zdravju.

Uravnotežena prehrana:

 • Zdrava prehrana, bogata z vlakninami, polifenoli in drugimi hranili, pomaga ohranjati ravnovesje mikrobiote v črevesju.
 • Izbira naravnih in nepredelanih živil je ključnega pomena, saj predelana hrana pogosto obremenjuje prebavni sistem.

Izogibanje predelani hrani:

 • Predelana hrana, sladkarije in drugi visokokalorični prigrizki lahko negativno vplivajo na mikrobioto in poslabšajo simptome ADHD.
 • Kemikalije, konzervansi in umetne snovi v predelani hrani lahko vplivajo na občutljivost otrok na dražljaje.

Prehranska dopolnila:

 • Uporaba probiotikov, prebiotikov in simbiotikov kot prehranskih dopolnil lahko podpre obnovo in ravnovesje mikrobiote.
 • Ustrezen vnos laktobacilov, bifidobakterij in drugih koristnih mikroorganizmov lahko igra ključno vlogo pri izboljšanju simptomov ADHD.
Fermentirana hrana
Foto: foodphotographer.puglia – Canva

Zdravljenje po korakih:

 • Pred začetkom kakršnihkoli terapij je ključno poskrbeti za zdravje črevesja, saj bo to omogočilo optimalno absorpcijo hranil.
 • Uravnotežen prebavni sistem je osnova za učinkovitejše delovanje terapevtskih pristopov, bodisi farmakoloških ali prehranskih.

Zavedanje pomena črevesnega zdravja ne le pomaga obvladovati simptome ADHD, temveč lahko vodi tudi do splošnega izboljšanja fizičnega in duševnega počutja otrok. S pravilno prehrano, izogibanjem škodljivim snovem ter uporabo prehranskih dopolnil je mogoče ustvariti okolje, ki podpira optimalno delovanje mikrobiote in celotnega organizma.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Komentarji so izklopljeni za Zdravje črevesja in ADHD: Vloga probiotikov pri ohranjanju ravnovesja
Verified by MonsterInsights