Blog

Strategije za obvladovanje čustvenih izbruhov pri otrocih z ADHD: Razumevanje lastnih čustev

Starši otrok z ADHD se pogosto soočajo z izzivi obvladovanja čustvenih izbruhov pri svojih otrocih. Ključno je razumevanje čustev ter razvoj strategij, ki pomagajo otroku prepoznati, razumeti in obvladovati svoja čustva. Eno izmed najpomembnejših orodij pri tem je razumevanje lastnih čustev. V tem članku bomo raziskali strategije, ki omogočajo otrokom z ADHD, da se naučijo razumevanja lastnih čustev ter tako bolje obvladujejo svoje čustvene odzive.

Starši ste v vsakem primeru najboljši zgled za otroke. In ko vidijo vas, da ste v stiku z vašimi čustvi ter vas začutijo, ko vas slišijo, da izražate svoja čustva in govorite o njih, takrat ste jim dali največje učenje direktno v srce. V prispevku so natančno opisane tehnike, ki jih lahko le preberete svojim otrokom ter gredo skozi izvajanje. Pa vendar bodo veliko bolj učinkovite, če jih boste najprej preizkusili na sebi. Tudi predali boste otroku znanje tehnike z večjo lahkoto in razumevanjem.

Dnevnik čustev

Ena izmed učinkovitih tehnik za razumevanje lastnih čustev je tehnika imenovana “Dnevnik čustev” ali “Dnevnik občutkov”. Ta tehnika vključuje redno beleženje in opisovanje čustev, ki jih otrok doživlja skozi dan. Redno izvajanje te tehnike lahko pomaga otroku bolje razumeti svoja čustva, prepoznati vzorce čustvenih odzivov in postopoma pridobiti večji vpogled v svoje notranje doživljanje. To pa lahko nato služi kot podlaga za nadaljnje delo na obvladovanju in uravnavanju teh čustev.

Spodaj je primer, kako izvajati to tehniko:

 1. Določanje časa in prostora: Vsak dan si vzemi nekaj časa, recimo 10-15 minut, da zapišeš svoja čustva. Izberi si mirno okolje, kjer se lahko popolnoma osredotočiš na svoje občutke.
 2. Zapisovanje datuma in časa: Začni s tem, da zabeležiš trenutni datum in čas. Nato se posveti opisovanju svojih občutkov.
 3. Opis čustev: Zapiši, katera čustva trenutno doživljaš. Na primer: “Občutim frustracijo, ker sem imel/a težave pri opravljanju naloge” ali “Počutim se žalostno, ker sem se sprl/a s prijateljem/ico.”
 4. Identifikacija sprožilcev: Poskusi identificirati sprožilce ali situacije, ki so povzročile ta čustva. Primer: “Frustracijo sem začutil/a, ko sem se soočal/a s preobremenjenostjo pri delu” ali “Žalost se je pojavila po konfliktu s prijateljem/ico.”
 5. Fizični občutki: Če opaziš kakršnekoli fizične občutke, na primer napetost v telesu ali pospešen srčni utrip, jih zabeleži. To ti lahko pomaga povezati telesne reakcije s čustvenim stanjem.
 6. Reakcije in odzivi: Na koncu zapiši, kako si se odzval/a na ta čustva. Primer: “Zaradi frustracije sem se umaknil/a iz situacije in si vzel/a nekaj časa za premislek” ali “Po konfliktu sem se počutil/a osamljeno, zato sem se odločil/a poklicati prijatelja/ico za pogovor.”

Notranji opazovalec

Še ena koristna tehnika za razumevanje lastnih čustev je tehnika “notranjega opazovalca” ali “sprejemanje z občutkom nevtralnosti”. Ta tehnika notranjega opazovanja otroku omogoča, da se umakne iz situacije in postane opazovalec lastnih čustev. S tem se lahko nauči bolje razumeti, kako čustva vplivajo na vaše telo, misli in vedenje, brez da bi se popolnoma vpletel vanje. To lahko pripomore k boljšemu razumevanju sebe in njegovih čustvenih odzivov v različnih situacijah.

Tehnika pa gre takole:

 1. Opazuj svoja čustva: Ko začutiš močna čustva, se poskusi umakniti iz situacije in postati opazovalec svojih čustev. Namesto da se popolnoma identificiraš s čustvi, jih opazuj kot zunanji opazovalec.
 2. Bodi pozoren na fizične občutke: Opazuj, kako se čustva odražajo v tvojem telesu. Kje čutiš napetost, mravljince ali druge fizične senzacije? Bodi pozoren na telesne odzive, ko doživljaš določena čustva.
 3. Ohrani nevtralnost: Namesto da se popolnoma posvetiš čustvom, poskusi ohraniti nekakšno nevtralnost. Bodi radoveden in opazuj, kako se ta čustva pojavljajo, kako trajajo in kako se spreminjajo, ne da bi se popolnoma vpletel vanje.
 4. Opazuj misli in vzorce: Bodi pozoren na misli, ki se pojavljajo ob določenih čustvih. Opazuj, ali se ponavljajo določeni miselni vzorci ob določenih čustvenih stanjih. To ti lahko pomaga prepoznati, kaj povzroča določena čustva.
 5. Sprejmi in bodi sočuten do sebe: Medtem ko opazuješ svoja čustva, bodi sočuten do sebe. Ne obsojaj se za doživljanje določenih čustev, temveč jih preprosto opazuj in sprejemaj.

Premikanje notranjih slik za razumevanje čustev

Tehnika, ki temelji na nevrolingvističnem programiranju (NLP) in pomaga pri razumevanju lastnih čustev, je “premikanje notranjih slik”. Ta tehnika se osredotoča na spremembo notranjih vizualnih predstav, ki so povezane z otrokovimi čustvi, kar lahko vodi do spremembe čustvenih odzivov in boljšega razumevanja lastnih čustvenih stanj. Pomembno je, da otroku to tehniko predstavite z odprtim umom, saj si bo tako dovolil raziskovati ter spremeniti notranje slike na način, ki mu pomaga doseči večje udobje in čustveno ravnovesje.

Za izvedbo tehnike sledite spodnjim navodilom:

 1. Identifikacija čustvenih vzorcev: Najprej se usediva skupaj in razmisliva o čustvenih vzorcih, ki se pogosto pojavljajo. Oglejva si situacije ali dogodke, ki sprožijo močna čustva. Mogoče je to trenutek v šoli, igranje s prijatelji ali občutek, ko se počutiš nesprejeto. To so situacije, na katere se osredotočiva.
 2. Vizualizacija čustvenih slik: Ko začutiš močna čustva, si nato predstavljaj notranjo sliko, ki se pojavi v tvoji glavi. Morda je to slika situacije, osebe, simbola ali občutka, povezanega s čustvi. Skupaj opišiva, kaj točno vidiš v svoji notranji sliki.
 3. Sprememba notranje slike: Če je tvoja notranja slika temna in zamegljena, poskusiva skupaj narediti spremembe. Postopoma spreminjava barve, obliko ali svetlost slike v tvojem umu. Poglejva, kako se tvoje čustvo spreminja, ko prilagajava to notranjo sliko. Morda postane svetlejša, bolj živa in prijetna.
 4. Povezava s pozitivnimi izkušnjami: Premakniva tvojo notranjo sliko v smeri, ki ti prinaša občutek udobja, radosti ali miru. Zamišljaj si pozitivne izkušnje ali trenutke, ki so v preteklosti prinašali občutke sreče, miru ali zadovoljstva. Kako se počutiš zdaj?
 5. Ohranjanje nove, pozitivne slike: Če ti je uspelo spremeniti notranjo sliko na bolje, se zdaj osredotočiva na to, da ohraniva to pozitivno sliko. Ko čutiš, da se stara, negativna slika ponovno pojavlja, uporabi to tehniko, da jo nadomestiš s pozitivno sliko. Spomni se, da imaš moč nad svojimi čustvenimi doživetji.

Risba čustvenih barvnih koles

Obstaja preprosta tehnika za otroke, ki jim pomaga razumeti lastna čustva, in sicer “Risba ali ustvarjanje čustvenih barvnih koles”. Ta tehnika omogoča otroku, da vizualno poveže čustva z barvami in s tem izrazi svoja čustva na ustvarjalen način. To mu lahko pomaga bolje razumeti in izraziti svoja čustva ter odpreti dialog o njih, kar spodbuja čustveno zavedanje in komunikacijo o občutkih.

 1. Priprava: Otroku ponudite bel list papirja ali barvni karton ter barvice, flomastre ali kateri koli drugi material za risanje.
 2. Identifikacija čustev: Spodbudite otroka, da razmisli o različnih čustvih, ki jih doživlja (npr. sreča, žalost, jeza, strah). Skupaj z njim opišite vsako čustvo.
 3. Povezovanje barv s čustvi: Prosite otroka, naj izbere barve, ki bi jih povezal z vsakim čustvom. Na primer, lahko rečete: “Katera barva te spomni na srečo?” ali “Katera barva te spomni na jezo?”
 4. Risanje barvnih koles: Otrok naj za vsako čustvo nariše krog ali kolo ter ga pobarva z barvami, ki jih povezuje s tem čustvom. Lahko tudi uporabi različne odtenke iste barve za različna čustva.
 5. Pogovor: Ko konča, se pogovorite o vsakem čustvu in povezani barvi. Vprašajte, zakaj je izbral določeno barvo za vsako čustvo in kako se počuti ob tej barvi. To lahko odpre priložnost za razpravo o občutkih in pomaga otroku bolje razumeti svoja čustva.

Obvladovanje čustev pri otrocih z ADHD je pomemben del njihovega razvoja in prilagajanja na svet okoli sebe. Razumevanje lastnih čustev je ključno za razvoj čustvene inteligence in sposobnost učinkovitega obvladovanja čustev. Uporaba različnih tehnik, kot je dnevnik čustev, notranji opazovalec, premikanje notranjih slik ter risanje čustvenih barvnih koles, lahko otrokom z ADHD pomaga bolje razumeti, sprejemati in obvladovati svoja čustva. Pomembno je spodbujati odprto komunikacijo ter nuditi podporo in razumevanje, ko otroci raziskujejo svoja čustva in se učijo, kako z njimi upravljati.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Verified by MonsterInsights