Blog,  Zdrav življenjski slog

Premagovanje izbirčnosti pri prehranjevanju otrok

Izbirčnost pri prehranjevanju je zelo pogosta med otroki. Kar 25% otrok ima prehransko motnjo, ta številka pa se poveča na 80% pri otrocih z razvojnimi zamudami. Če se vaš otrok sooča s težavami pri prehranjevanju, vedite, da niste sami.

Raziskave kažejo, da se otroci z ADHD pogosto srečujejo s senzoričnimi in prehranskimi izzivi, ki vplivajo na njihove prehranjevalne navade. Na primer, senzorične občutljivosti lahko določene teksture hrane naredijo neprijetne, oralno-motorični izzivi pa lahko povzročijo, da se otroci davijo s hrano, kar vodi do izogibanja tem živilom.

Naravni razvojni stadij

Do neke mere je izbirčnost naravna. Kot pojasnjujeta Lori Ernsperger in Tania Stegen-Hanson v svoji knjigi “Just Take a Bite”, je izbirčnost zaradi strahu pred novo hrano pogosta pri majhnih otrocih in se zdi naravni razvojni stadij med 2. in 3. letom. Večina otrok to prerase do petega leta.

Razumevanje izbirčnosti pri prehranjevanju

Izbirčnost ni zgolj vedenjska težava. Veliko dejavnikov vpliva na izbirčnost: senzorične občutljivosti, oralno-motorične težave, anksioznost, strahovi in zdravstvene težave. Na primer, senzorične občutljivosti lahko povzročijo, da so določene teksture hrane neprijetne.

Biokemični dejavniki na izbirčnost pri prehranjevanju

Poleg zgoraj omenjenih dejavnikov so tukaj še biokemični razlogi za izbirčnost pri prehranjevanju, kot so:

1. Opioidi: Opioidi v hrani, kot so gluten in kazein, lahko povzročijo hrepenenje oziroma odvisnost od teh živil. Gluten (pšenica) in kazein (mleko) se ne prebavita pravilno in vstopita v krvni obtok kot delni proteini (opioidi), ki posnemajo učinke morfija. Otroci se nato omejijo na hrano, ki spodbuja ta cikel odvisnosti.

2. Živilski dodatki: Dodatki v hrani, kot so ojačevalci okusov in umetne arome, lahko povzročijo močno hrepenenje po procesirani hrani. Ti dodatki lahko ustvarijo odvisnost in povzročijo, da otroci želijo samo določene znamke hrane.

3. Pomanjkanje hranil: Pomanjkanje hranil, zlasti cinka, lahko povzroči, da hrana nima okusa ali je nezanimiva. Pomanjkanje cinka zmanjša čut za vonj in okus, kar lahko povzroči, da otroci hrano dojemajo kot neprivlačno.

4. Mikrobi: Povečana rast kvasovk in drugih mikrobov lahko povzroča željo po hrani bogati z ogljikovimi hidrati in sladkorjem.

Pogosti vzroki izbirčnosti pri ADHD

1. Senzorična občutljivost: Otroci z ADHD imajo pogosto povečano senzorično občutljivost, kar pomeni, da so bolj dovzetni za teksture, okuse in vonje hrane. To lahko povzroči, da zavračajo določene vrste hrane, ki jih dojemajo kot neprijetne ali preveč intenzivne.

2. Tekstura hrane: Pri otrocih z ADHD je tudi tekstura hrane pomemben dejavnik. Otroci lahko zavračajo hrano, ki je premehka, pretrda ali preveč drobljiva. Tekstura je lahko ključni element, ki določa, ali bodo otroci določeno hrano sprejeli ali zavrnili.

Pogoste posledice zaradi izbirčnosti

1. Pomanjkanje hranil: Nekatere raziskave kažejo, da lahko prehranska izbirčnost pri otrocih z ADHD povzroči pomanjkanje pomembnih hranil, kot so omega-3 maščobne kisline, železo in cink. Ta pomanjkanja lahko še dodatno vplivajo na njihovo vedenje in sposobnost koncentracije.

Maščobe

2. Vedenjski vzorci: Otroci z ADHD lahko razvijejo določene vedenjske vzorce, ki vključujejo zavračanje hrane. Ti vzorci se lahko utrdijo, če starši neprestano ustrežejo njihovim izbirčnim zahtevam, namesto da bi jih spodbujali k poskusom novih živil.

Strategije za spopadanje z izbirčnostjo pri ADHD

1. Struktura in rutine: Vzpostavite redne obroke in prigrizke. Rutina lahko pomaga otrokom z ADHD, da se bolje prilagodijo času obrokov in se lažje osredotočijo na prehranjevanje.

2. Omejevanje motenj: Med obroki omejite distrakcije, kot so televizija, igrače in druge aktivnosti. Poskrbite, da je okolje med prehranjevanjem mirno in brez motenj.

3. Postopno uvajanje novih živil: Postopen pristop k uvajanju novih živil je lahko učinkovit. Začnite z majhnimi količinami novih živil in jih postopoma povečujte, ko se otrok navadi na nove okuse in teksture. Poskusite jih kombinirati z njihovimi najljubšimi jedmi, da povečate verjetnost sprejemanja.

4. Vključevanje otrok v pripravo hrane: Sodelovanje otrok pri pripravi hrane lahko poveča njihovo zanimanje za poskušanje novih živil. Naj pomagajo pri enostavnih nalogah, kot so pranje zelenjave, mešanje sestavin ali priprava enostavnih prigrizkov.

5. Poudarjanje pozitivnih izkušenj: Pohvalite otroka, ko poskusi novo hrano ali sodeluje pri pripravi obroka. Pozitivna okrepitev lahko spodbuja bolj odprt odnos do prehranjevanja.

6. Kreativni načini priprave hrane: Eksperimentirajte z različnimi načini priprave hrane, da najdete teksture in okuse, ki jih otrok sprejema. Poskusite s pečenjem, kuhanjem na pari, pireji ali mešanjem v smoothieje.

7. Ustvarjanje pozitivnega okolja za prehranjevanje: Poskrbite, da je okolje med obroki mirno in brez distrakcij. Izogibajte se siljenju ali kaznovanju zaradi zavračanja hrane, saj to lahko povzroči še večji odpor do novih živil.

8. Upoštevanje senzoričnih potreb: Bodite pozorni na otrokove senzorične potrebe in prilagodite prehrano tako, da je ustrezna njihovim preferencam. To lahko vključuje ponujanje hrane v različnih teksturah, barvah in oblikah.

9. Postopno uvajanje diet: Če razmišljate o posebni dieti, kot je brezglutenska ali brez kazeinska dieta, poskusite najprej najti nadomestna živila, ki jih bo otrok sprejel. Nato postopoma odstranite problematična živila in opazujte, ali se prehranske izbire vašega otroka razširijo.

10. Ustrezno zdravljenje: V nekaterih primerih lahko zdravljenje z zdravili za ADHD vpliva na apetit. Posvetujte se z zdravnikom o možnih vplivih zdravil in prilagoditvah, ki bi lahko pomagale izboljšati prehranske navade.

Nasveti za uvajanje nove hrane

  1. Vključite otroke v pripravo hrane: Vzgoja in priprava hrane sta odlična načina za izboljšanje zdravih prehranskih preferenc in uživanja zelenjave.
  2. Vedno ponudite hrano, ki jo otrok rad je, skupaj z eno “novo” hrano.
  3. Obveščajte otroka: Povejte jim, ali je hrana sladka, slana ali kisla. Jejte sami in jim povejte, kako je okusno.
  4. Začnite z majhnimi okusi: Začnite z le pol čajne žličke nove hrane.
  5. Vztrajajte in poskusite znova: Vsaj 15-krat!

Zaključek

Izbirčnost pri prehranjevanju zahteva vztrajnost in potrpežljivost. Pomembno je, da ohranite zaupanje otroka glede hrane in jih vključite v proces priprave hrane. Otroci lahko spremenijo in izboljšajo svoje prehranjevalne navade. Z vašo pomočjo in kreativnostjo bo vaš otrok postopoma sprejel novo hrano in užival v bolj uravnoteženi prehrani.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Komentarji so izklopljeni za Premagovanje izbirčnosti pri prehranjevanju otrok
Verified by MonsterInsights