Blog,  Zdrav življenjski slog

Kako sladkor in predelana hrana vplivata na simptome otrok z ADHD

ADHD (motnja pozornosti s hiperaktivnostjo) je kompleksna nevrološka motnja, ki vpliva na mnoge vidike posameznikovega življenja, vključno z načinom prehranjevanja. Raziskave kažejo, da ima prehrana pomembno vlogo pri izražanju simptomov ADHD, pri čemer izstopata sladkor in predelana hrana kot dejavnika, ki lahko vplivata na razvoj in obvladovanje te motnje. Knjiga “Mastna laž” dr. Roberta H. Lustiga razkriva zaskrbljujoče učinke prekomernega uživanja sladkorja in predelane hrane na splošno zdravje, kar lahko prav tako vpliva na otroke z ADHD.

Sladkor in ADHD: Kakšna je povezava?

1. Vpliv na nevrološki sistem:

Dr. Robert H. Lustig v knjigi “Mastna laž” opozarja na to, kako presežek sladkorja lahko negativno vpliva na nevrološki sistem. Pri otrocih z ADHD, kjer so že prisotne nepravilnosti v nevroloških funkcijah, lahko visok vnos sladkorja dodatno poslabša simptome.

 • Poslabšanje simptomov pri ADHD: Otroci z ADHD imajo drugačno delovanje nevroloških funkcij, kar vpliva na pozornost, impulzivnost in aktivnost. Visok vnos sladkorja lahko dodatno poslabša te simptome, na kar je opozarja tudi dr. Lustig, na podlagi svojih raziskav.
 • Napadi na nevronsko zdravje: Sladkor lahko vpliva na zdravje nevronov, temeljnih gradnikov nevrološkega sistema. Raziskave kažejo, da presežek sladkorja lahko povzroči vnetja v možganih, kar negativno vpliva na delovanje nevronov.
 • Vzpodbujanje impulzivnosti: Sladkor ima lahko vlogo pri spodbujanju impulzivnosti, ki je ena od ključnih simptomov ADHD. Razumevanje te povezave je ključno za oblikovanje prilagojenih pristopov pri ravnanju s simptomi.
 • Težave s koncentracijo: Vnos presežnega sladkorja se lahko odraža tudi v težavah s koncentracijo, kar se še posebej opazi pri otrocih, kjer je pozornost že oslabljena zaradi ADHD.
Sladkor odpornost ADHD
Foto Alexander Grey iz Pexels: https://www.pexels.com/photo/pink-doughnut-with-colorful-sprinkles-intilt-shift-lens-3784440/

2. Nihanje ravni glukoze:

Visok vnos preprostih sladkorjev povzroča nihanje ravni glukoze v krvi. To nihanje energije lahko poslabša hiperaktivnost in impulzivnost pri otrocih z ADHD, ki so že tako nagnjeni k tem simptomom.

 • Visok vnos preprostih sladkorjev: Presežek preprostih sladkorjev, kot so tisti v sladkih pijačah, slaščicah in drugih hitrih prigrizkih, sproži nihanje ravni glukoze v krvi. To nihanje ima lahko posebej izrazit vpliv na otroke z ADHD, ki so že nagnjeni k hiperaktivnosti in impulzivnosti.
 • Povečana hiperaktivnost: Otroci z ADHD, ki doživljajo nihanje glukoze, se lahko srečujejo z obdobji povečane hiperaktivnosti. Razumevanje te povezave omogoča staršem in skrbnikom bolj ciljno prilagajanje prehrane otroka.

Kako upravljati z nihanjem glukoze

 • Izbira kompleksnih ogljikovih hidratov: Zamenjava preprostih sladkorjev s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kot so cela zrna, zelenjava in stročnice, lahko pomaga uravnavati raven glukoze. Ti viri ogljikovih hidratov zagotavljajo postopno sproščanje energije, kar zmanjšuje ekstremna nihanja.
 • Redni in manjši obroki: Pogostejši in manjši obroki so lahko koristni pri ohranjanju stabilne ravni glukoze. To še posebej velja za otroke z ADHD, saj lahko redni obroki pomagajo preprečiti nenadna nihanja energije.
Sladkor in hiperaktivnost
Foto: Peopleimages.com – YuriArcurs – Canva

3. Vzročna povezava s simptomi ADHD:

Številne študije so pokazale, da obstaja povezava med vnosom sladkorja in poslabšanjem simptomov ADHD. Otroci, ki imajo že tako povečano hiperaktivnost, lahko doživijo še večje izzive pri regulaciji vedenja zaradi prekomernega uživanja sladkorja.

 • Povečana hiperaktivnost: Otroci, ki že trpijo za povečano hiperaktivnostjo, lahko doživijo še večje izzive pri regulaciji vedenja zaradi prekomernega uživanja sladkorja. Razumevanje te povezave lahko pomaga pri oblikovanju boljših strategij obvladovanja simptomov ADHD.
 • Individualni pristop: Vsak otrok z ADHD je unikaten, zato je ključno razviti individualni pristop k prehrani. S tem, ko se zavedamo povezave med sladkorjem in simptomi, lahko starši in skrbniki bolj ciljno pristopijo k prilagajanju prehrane posameznega otroka.
 • Strokovno mnenje: Posvetovanje s strokovnjaki, kot so nutricionisti ali pediatri, je ključnega pomena pri oblikovanju prehranskih smernic. Skupaj s strokovnjaki je mogoče razviti prehranski načrt, ki podpira optimalno regulacijo vedenja pri otrocih z ADHD.

Predelana hrana in njen vpliv na ADHD

1. Vsebnost dodatkov:

Predelana hrana, pogosto bogata z dodanimi sladkorji, umetnimi barvili in drugimi aditivi, je del sodobne prehrane. Te dodatke povezujejo s poslabšanjem simptomov ADHD pri nekaterih posameznikih.

 • Predelana hrana: Sodobna prehrana je pogosto sestavljena iz predelane hrane, ki je bogata z dodanimi sladkorji, umetnimi barvili in drugimi aditivi. Ti dodatki so standardni sestavni deli številnih živil na trgu.
 • Povezava s simptomi ADHD: Študije in raziskave kažejo, da so ti dodatki povezani s poslabšanjem simptomov ADHD pri nekaterih posameznikih, še posebej pri otrocih. Natančen mehanizem ni vedno jasen, vendar se kaže, da lahko nekateri aditivi vplivajo na nevrološki sistem.
 • Zdrav pristop k prehrani: Zavestna izbira hrane, ki se osredotoča na sveža in manj predelana živila, lahko zmanjša vnos neželenih dodatkov.
 • Preverjanje etiket: Staršem svetujemo, da skrbno preverjajo etikete živil in izbirajo tista, ki vsebujejo minimalne dodatke. S tem pristopom je mogoče zmanjšati morebitne negativne vplive na simptome ADHD.
Aditivi
Foto: Michael Abramov (Getty Images) – Canva

2. Vpliv na čustveno stabilnost:

Nekatere študije kažejo, da lahko prehrana, bogata s predelano hrano, vpliva na čustveno stabilnost. Pri otrocih z ADHD, ki že imajo izzive pri čustvenem uravnavanju, se ta vpliv lahko pokaže še posebej izrazito.

 • Pomembnost čustvenega uravnavanja: Za otroke z ADHD je čustveno uravnavanje ključnega pomena. Presežek dodatkov v predelani hrani in nihanje ravni sladkorja lahko prispevata k čustvenim nihanjem, kar otežuje obvladovanje čustev.
 • Vnos svežih živil: Povečanje vnosa svežih živil, ki so manj obdelana, lahko pozitivno vpliva na čustveno stabilnost. Vključevanje raznolikih svežih živil v prehrano, kot so jabolka, korenje, brokoli in polnovredni izdelki, prispeva k boljšemu čustvenemu počutju. Ti naravni viri hranil pomagajo uravnavati nevrotransmiterje, kar lahko vpliva na čustveno stabilnost.
 • Izogibanje hitri hrani: Hitra hrana pogosto vsebuje velike količine predelanih sestavin. Visoka vsebnost nasičenih maščob, sladkorjev in aditivov v hitri hrani je povezana s povečano hiperaktivnostjo in čustvenimi nihaji. Zmanjšanje uživanja hitre hrane je priporočljivo za ohranjanje bolj stabilnega čustvenega stanja pri otrocih z ADHD. Namesto tega spodbujajte pripravo svežih obrokov doma, kar omogoča nadzor nad sestavinami in hranilno vrednostjo obrokov.
SOS pripomočki

SOS pripomočki za starše in otroke

8 takoj uporabnih kartic za soočanje z vsakodnevnimi izzivi, ki jih prinaša ADHD.

Vpišite svoje ime in elektronski naslov, da vam lahko pošljemo v uporabo SOS pripomočke.

Obljubimo, da ne bomo smetili vašega poštnega predala.

GDPR privolitev *

Kako se izogniti prekomernemu vnosu sladkorja in predelane hrane

1. Zavestne izbire:

Zavedanje o vsebnosti sladkorja in aditivov v živilih je ključno. Še posebej starši otrok z ADHD bi morali razumeti, kako presežek sladkorja lahko negativno vpliva na nevrološki sistem in poslabša simptome. Zato bi morali izbirati hrano z manj oziroma brez dodanega sladkorja in brez aditivov.

 • Zmanjšanje vnosa sladkorja: Prvi korak k zaščiti nevrološkega sistema pri otrocih z ADHD je zmanjšanje vnosa presežnega sladkorja. To vključuje omejevanje uživanja sladkih prigrizkov, gaziranih pijač in drugih s sladkorjem bogatih živil.
 • Poudarek na zdravi prehrani: Vključitev zdravih alternativ, kot so sadje, zelenjava in cela zrna, lahko prispeva k bolj uravnoteženi prehrani, ki ne obremenjuje nevrološkega sistema.

2. Naravne alternative:

 • Naravne alternative: Izbira svežih in nepredelanih živil postavlja trdne temelje za čustveno in fizično dobro počutje otrok z ADHD. Namesto predelane hrane, ki pogosto vsebuje dodatke, pripravljate obroke sami, doma, iz osnovnih živil.
 • Naravna sladila: Zamenjava rafiniranega sladkorja z naravnimi sladili, kot je med, lahko koristi stabilnosti ravni sladkorja v krvi. Ta pristop ne le zagotavlja sladkost, temveč tudi dodatne hranilne vrednosti, ki so pomembne za razvoj otrok.
 • Koristi medu: Med je naravno sladilo, bogato z antioksidanti in koristnimi hranili. Poleg slajenja jedi prispeva k ohranjanju zdravja in pripomore k uravnavanju energije.
Zdrava-prehrana
Foto: kerdkanno – Canva

3. Vključitev nutrientov:

Prehrana otrok z ADHD naj bi bila usmerjena v vnos hranil, ki so ključna za zdravje možganov. Poskrbite za raznolikost prehrane, ki vključuje:

 • Omega-3 maščobne kisline: Ribje olje, laneno seme in oreščki so odlični viri omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za razvoj in delovanje možganov. Dodajanje teh živil v prehrano otrok z ADHD lahko pozitivno vpliva na kognitivno funkcijo.
 • Vitamini in minerali: Zagotovite zadosten vnos vitaminov, kot so vitamin D in vitamin B, ter mineralov, kot je cink, ki imajo ključno vlogo pri nevrološkem razvoju. Sveža zelenjava, sadje, in polnovredna živila so bogati viri teh hranil.
 • Hrana, bogata s hranili: Spodbujajte uživanje hrane, kot so avokado, oreščki, semena ter raznoliko sadje in zelenjava. Ti naravni viri hranil prispevajo k celostnemu zdravju otrok in podpirajo optimalno delovanje možganov.

Zaključek

Povezava med prehrano, sladkorjem in ADHD je kompleksna, a pomembna. Knjiga “Mastna laž” nas spodbuja, da bolje razumemo, kako lahko naša prehrana vpliva na nevrološko funkcijo, še posebej pri tistih z ADHD. Spremembe v prehranjevalnih navadah, zmanjšanje vnosa sladkorja in izbira bolj zdravih možnosti lahko predstavljajo ključen korak k izboljšanju vsakdanjega življenja otrok z ADHD. Ostanite z nami za več informacij in nasvetov o tem, kako ustvariti okolje, ki podpira otroke z ADHD.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Verified by MonsterInsights