Blog

Kako prestrukturirati misli za boljše starševstvo otrokom z ADHD: Metoda “Krog pozitivnih misli”

Uvod: Obvladovanje čustev je ključno za uspešno starševstvo otrok z ADHD

Starši otrok z ADHD se pogosto soočajo z izzivi, ki lahko vodijo v občutke nemoči, dvoma vase in občutka nezadostnosti v vlogi starševstva. Negativne misli, kot je “Grozna mama sem,” lahko močno vplivajo na čustva in vedenje, kar pa se lahko negativno odraža tudi v odnosih z otroki.

V prejšnjem članku smo razpravljali o pomembnosti refleksije ali pisanja dnevnika kot orodja za obvladovanje čustev pri starših otrok z ADHD. Tokrat pa se bomo osredotočili na metodo, imenovano “Krog pozitivnih misli,” ki je del kognitivno-vedenjske terapije (KVT) in lahko pomaga preoblikovati negativne miselne vzorce v bolj konstruktivne.

Krog pozitivnih misli: Koraki za premagovanje negativnih misli

1. Identifikacija negativnih miselnih vzorcev

Prvi korak je prepoznati negativne misli, ki se pojavljajo v vašem umu. Na primer: “Grozna mama sem, ker se ne morem osredotočiti na potrebe svojega otroka z ADHD.”

2. Analiza miselnih vzorcev

Razmislite o vplivu teh misli na vaša čustva in vedenje. Kako se počutite, ko imate te misli? Kako se odzivate na te občutke?

3. Prestrukturiranje miselnih vzorcev

Zdaj poskusite preoblikovati te misli v bolj pozitivne in realistične vzorce. Namesto “Sem grozna mama” lahko rečete: “Obvladovanje izzivov starševstva je težko, vendar sem se sposobna prilagajati in se učiti iz napak.”

Misli na zatožni klopi 

Pomembno je vedeti, da ta tehnika zahteva čas in prakso, da bi postala učinkovita. Lahko pa je zelo koristna pri obvladovanju čustev in izboljšanju splošnega čustvenega dobrega počutja. 

Ta tabela ponazarja korake tehnike prestrukturiranja misli, ki jim lahko sledite pri uporabi te metode za obvladovanje svojih čustev.

KorakOpis korakaPrimer
1. Zavedanje dogodkaZavedanje dogodka, ki se je zgodil.Primer: Z možem sva se pri večerji pogovarjala in je kostantno gledal v telefon.
2. Prepoznavanje čustevZavedanje in prepoznavanje trenutnih čustev.Primer: Čutim močno jezo, ko me nekdo ignorira med pogovorom.
3. Identifikacija povezanih misliRazumevanje miselnih vzorcev, ki so povezani s čustvi.Primer: Mislim, da me mož ne spoštuje, zato sem jezna.
4. Prepoznavanje občutkov in vedenjaNatančno zavedanje občutkov v telesu in vedenja.Primer: Ko sem razmišljala, da me mož ne spoštuje, sem od jeze občutila napetost v glavi, začela sem stiskati čeljust in se odrazavo pogovarjati.
5. Ocenjevanje miselnih vzorcevPreučitev miselnih vzorcev glede na njihovo realnost.Primer: Ali je moje prepričanje, da me ne spoštuje, podprto s konkretnimi dejanji ali je to le interpretacija?
6. Prestrukturiranje misliSpreminjanje negativnih miselnih vzorcev v bolj realistične.Primer: Namesto misli, da me mož namerno ignorira, se zavedam, da je morda utrujen od dneva ali ima službene skrbi.
7. Ponovna ocena čustevOpazovanje sprememb v čustvenem odzivu po prestrukturiranju miselnih vzorcev.Primer: Po razmisleku se počutim manj jezno in bolj razumevajoče do moža.
8. Praksa in vzdrževanjeRedna vadba tehnike za dolgoročno upravljanje čustev.Primer: Vadba prestrukturiranja misli v vsakdanjih situacijah za izboljšanje obvladovanja čustev.

V knjižnico dostopate z vpisom v spodnji obrazec.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *

Zaključek: Uporabnost in pomembnost metode za starše otrok z ADHD

Obvladovanje čustev je ključno za ustvarjanje harmonije in razumevanja med starši in otroki, še posebej v okolju, kjer je prisoten ADHD. Metoda “Krog pozitivnih misli” omogoča preoblikovanje negativnih miselnih vzorcev, kar vodi v boljše čustveno počutje staršev in okrepljen odnos z otrokom.

Vendar pa je pomembno razumeti, da ta tehnika zahteva čas in prakso, da bi postala učinkovita. Če se soočate s težavami pri uporabi te metode ali če vaša čustva močno vplivajo na vaše vsakodnevno življenje, vam priporočamo, da poiščete pomoč strokovnjaka, kot je terapevt, ki vam lahko nudi podporo in usmeritve pri obvladovanju čustev.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Komentarji so izklopljeni za Kako prestrukturirati misli za boljše starševstvo otrokom z ADHD: Metoda “Krog pozitivnih misli”
Verified by MonsterInsights