Blog,  Zdrav življenjski slog

ADHD, emocionalno zdravje in vloga žlez v glavi

Vstopimo v svet ADHD, motnje pozornosti s hiperaktivnostjo, kjer se vsakdanje bitke odvijajo na različnih frontah. Ne gre le za izzive, s katerimi se srečujejo posamezniki z ADHD; to je tudi zgodba o čustvih, povezanih z njihovo notranjo bitko. Pogosto spregledana dimenzija ADHD je njen vpliv na čustveno zdravje. V tem članku ne bomo samo raziskali kompleksnosti ADHD, temveč tudi odkrivali globoko povezavo med to motnjo in našimi čustvi ter razmišljali o tem, kako naše emocije vplivajo na delovanje hipotalamusa, hipofize in drugih žlez v glavi. 

Navigacija starševstva z otrokom z ADHD


Starševstvo je eden najbolj zahtevnih in obenem nagrajujočih izzivov, s katerimi se lahko srečamo v življenju. Ko se soočate z izzivi otroka, ki ima ADHD (motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo), je to potovanje lahko še posebej stresno in zapleteno. Stres je neizogiben del sodobnega življenja, ki se kaže na različne načine in v različnih oblikah. Ena izmed najbolj zapletenih in intrigantnih povezav med stresom, čustvi ter našim telesnim in duševnim zdravjem je vpliv žlez v glavi na naše čustveno stanje

V sodobnem svetu se soočamo z izzivi, ki močno vplivajo na naše duševno zdravje. Eno izmed teh izzivov je ADHD, motnja pozornosti s hiperaktivnostjo. Vendar pa je ADHD veliko bolj kompleksen problem, kot ga pogosto dojemamo. Poleg fizioloških in nevroloških vidikov, ima tudi globoko korenine v našem čustvenem zdravju. Vse od stresa do pomanjkanja oksitocina in serotonina lahko prispeva k simptomom ADHD. Zanimivo je, da je naše čustveno zdravje močno povezano s temi simptomi. Na primer, kroničen stres in občutek nemoči lahko vodita v povečano hiperaktivnost. Prav tako pomanjkanje nekaterih hormonov, kot je oksitocin, ki je znan kot “ljubezenski hormon”, lahko povzroči težave pri socialnih interakcijah, ki so pogoste pri ljudeh z ADHD.

Vloga hipotalamusa in drugih žlez v glavi pri čustvenem stanju


Hipotalamus

Ko doživimo stres, se naš hipotalamus odzove, sprošča hormone, kot so adrenalin in kortizol, ter nadzoruje naše dihanje, prebavo in druge telesne funkcije. Če je hipotalamus v alarmu, se sproži stresni odziv, ki lahko negativno vpliva na naše čustveno in telesno počutje. Ta zapleten odnos med žlezami v glavi in našimi čustvi lahko vodi do različnih težav, vključno z depresijo, anksioznostjo in drugimi čustvenimi motnjami. Kar pa na koncu stanje osebe z motnjo hiperaktivnosti in pozornosti le še otežuje.

Hipofiza

Žleze v glavi, zlasti tiste, ki so del endokrinega sistema, imajo pomemben vpliv na naše čustveno stanje. Ena od najpomembnejših žlez v možganih je hipofiza, ki nadzoruje druge žleze v endokrinem sistemu in sprošča hormon, imenovan ACTH (adrenokortikotropni hormon). Ta hormon spodbuja nadledvične žleze, da sproščajo kortizol, stresni hormon, ki lahko vpliva na naše čustveno stanje.

Epifiza

Poleg hipofize so tudi ščitnica, trebušna slinavka in pinealna žleza (epifiza) v možganih, ki sproščajo hormone, ki uravnavajo razpoloženje, energijo in spanje. Na primer, motnje v delovanju ščitnice lahko povzročijo depresivna ali anksiozna stanja. Poleg tega pinealna žleza proizvaja melatonin, hormon, ki uravnava spanje in budnost ter ima vlogo pri regulaciji sezonskih sprememb razpoloženja, kot je sezonska afektivna motnja (SAD).

Pomembno je razumeti, da so čustvena stanja kompleksen rezultat ne samo delovanja možganskih žlez in hormonov, temveč tudi nevrotransmiterjev, nevronskih povezav in psiholoških dejavnikov. Zato je čustveno stanje posameznika rezultat interakcij med biološkimi, psihološkimi, socialnimi in okoljskimi dejavniki.

Pomen Oksitocina in Serotonina pri Obvladovanju ADHD


Oksitocin

Oksitocin, pogosto imenovan “hormon ljubezni“, ima ključno vlogo pri čustvenih povezavah med ljudmi. Prav tako igra pomembno vlogo pri obvladovanju impulzivnosti. Pomanjkanje oksitocina lahko vodi v težave v medosebnih odnosih, povečano stresiranje ter težave pri obvladovanju čustev. S povečanjem ravni oksitocina v telesu, kar je mogoče doseči z redno prakso TAO Joge Obraza, posamezniki z ADHD lahko izboljšajo svoje socialne veščine, lažje vzpostavijo medosebne odnose in se bolje spopadajo s čustvenimi izzivi, povezanimi z motnjo.

Serotonin

Serotonin, znan kot “hormon sreče“, je prav tako ključen za obvladovanje čustev. Nizek nivo serotonina je povezan s simptomi, kot so depresija in tesnoba, ki se pogosto pojavljajo pri ljudeh z ADHD. Hkrati pa se ti simptomi zlahka pojavijo tudi pri starših otrok z ADHD. Praksa TAO Joge Obraza spodbuja naravno proizvodnjo serotonina, kar lahko pomaga izboljšati razpoloženje in zmanjšati čustveno nestabilnost, povezano s to motnjo.


Pot do notranjega miru

ADHD nas uči, da smo vsi na istem morju čustev, v isti ladji nenehnih izzivov. Ko razumemo, da nismo sami, ko spoznamo, da je naša notranja bitka del širše človeške izkušnje, lahko najdemo upanje in moč. Skrb za žleze v glavi in uravnoteženje čustev sta ključna koraka k notranjemu miru. TAO Joga Obraza postane naš zaveznik na tej poti samospoznavanja. S svojo nežnostjo in modrostjo nas usmerja, da odkrijemo notranjo moč, ki jo nosimo v sebi. Ko se povežemo s svojimi čustvi, ko sprejmemo svojo notranjo bitko, smo na poti k celovitemu okrevanju. Spoznamo, da smo vsi del tega čudovitega, vznemirljivega in čustveno bogatega potovanja, imenovanega življenje.Kako lahko Tao joga obraza pomaga pri uravnoteženju procesov za dosego notranjega miru in kako lahko starodavna praksa postane lučka na koncu tunela za tiste, ki se borijo z ADHD posredno (starši) ali neposredno (otroci)?
Tao joga obraza je povezava starodavne Taoistične prakse ter novodobne na znanstvenih raziskavah temelječe vadbe, ki se osredotoča na povezavo med našimi čustvi, obraznimi mišicami in žlezami v glavi. S pravilnimi tehnikami masaže, dihanja in meditacije se lahko osvobodimo blokad v žlezah, izboljšamo pretok energije in dosežemo notranji mir. Praksa Tao joge obraza omogoča tudi sproščanje zadržanih čustev, kar lahko vodi do boljšega razumevanja samega sebe ter izboljšanja duševnega in fizičnega zdravja.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Verified by MonsterInsights