Blog,  Zdrav življenjski slog

Povezava med SAD in poslabšanjem simptomov ADHD

Photo by Thegiansepillo: https://www.pexels.com/photo/asian-female-holding-head-while-sitting-on-wooden-staircase-5566717/

V mesecih, ko se dnevi krajšajo, se pojavlja tudi več sezonske afektivne motnje (Seasonal Affective Disorder ali SAD v angleščini), ki je vrsta depresije. SAD lahko vpliva na razpoloženje, energijo, spanje, apetit in splošno dobro počutje posameznika. V tem članku bomo raziskali, kako SAD in ADHD vplivata na otroke in njihove družine, kako se njihovi simptomi lahko medsebojno poslabšajo, ter kakšne so možnosti obvladovanja teh izzivov. Skozi razumevanje teh dveh motenj lahko bolje pomagamo tistim, ki se spopadajo z njimi, in ustvarimo podporno okolje za vse člane družine.

Svetloba, depresija in umirjanje: raziskovanje jesenskih čustev

Jesen je kot sinonim zaključevanja, umirjanja, kar pa nas hitro spomni na zaključevanje življenja. In le to je povezano z žalostjo. Na plan prihajajo vsi pretekli spomini, s katerimi še nismo zaključili in nas bremenijo. Na ta proces povečanega čutenja žalosti v tem obdobju, pa vpliva tudi zmanjševanje svetlobe. Manjša izpostavljenost naravne svetlobe, vpliva na biološke ritme in kemijo v možganih. Serotonin, ki je odgovoren za uravnavanje razpoloženja se zmanjšuje posledično z zmanjšano količino svetlobe. Melatonin, ki pa se proizvaja ponoči, če so vsi pogoji seveda zadoščeni, pa se povečuje.

Photo by Hassan OUAJBIR: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-while-showing-heart-sign-hands-1535288/

Biološki učinki: kako manj svetlobe vpliva na kemijo možganov

Sezonska afektivna motnja (SAD) je povezana s spremembami v ravneh določenih nevrotransmiterjev in hormonov, vključno s serotoninom in melatoninom. Razumevanje teh povezav je pomembno pri razlagi, zakaj se SAD pojavlja, zlasti pozimi:

 • Serotonin: Serotonin je nevrotransmiter, ki igra pomembno vlogo pri regulaciji razpoloženja in čustev. Nizke ravni serotonina so povezane z depresijo in drugimi duševnimi motnjami, vključno s SAD. Pozimi, ko je manj naravne svetlobe, se lahko pri nekaterih ljudeh zmanjša aktivnost serotoninskih poti v možganih, kar lahko prispeva k pojavu depresivnih simptomov.
 • Melatonin: Melatonin je hormon, ki uravnava spanje in budnost ter se proizvaja v telesu predvsem ponoči, ko je temno. Povečana proizvodnja melatonina pomaga telesu, da se pripravi na spanje. Pri ljudeh s SAD se lahko proizvodnja melatonina poveča preveč, saj so dnevi krajši in je manj naravne svetlobe. To lahko vodi do pretirane zaspanosti in utrujenosti čez dan, kar so lahko simptomi SAD.

Glavni simptomi sezonske afektivne motnje vključujejo:

 • Depresija: Dolgotrajni občutki žalosti, obupa, brezupa in nizkega samopodobe.
 • Izguba energije: Občutek utrujenosti in pomanjkanja energije, tudi pri vsakodnevnih opravilih.
 • Spalne motnje: Povečana potreba po spanju, težave s spanjem in nespečnost.
 • Povečan apetit: Želja po ogljikovih hidratih in povečan apetit, kar lahko vodi v pridobivanje telesne teže.
 • Težave s koncentracijo: Zmanjšana sposobnost osredotočenja in težave s spominom.
 • Izogibanje socialnim aktivnostim: Posamezniki s SAD se pogosto izogibajo druženju in izgubijo zanimanje za družabne dejavnosti.

Photo by Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/photo/woman-leaning-on-table-3767411/

Poslabšanje simptomov ADHD: boj z utrujenostjo in zmanjšano koncentracijo

Sezonska afektivna motnja (SAD) in motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) sta dve različni psihološki stanji, vendar se lahko njihovi simptomi medsebojno prepletajo in vplivajo na družino na različne načine. Tukaj je nekaj možnih vplivov, ki jih lahko ima SAD na otroka z ADHD in na družino kot celoto:

 • Poslabšanje simptomov ADHD: Sezonska afektivna motnja lahko povzroči utrujenost, zmanjšano energijo in težave s koncentracijo, kar lahko poslabša simptome ADHD pri otroku. Otrok z ADHD se morda boji šole in šolskih nalog, kar lahko povzroči težave v šoli.
 • Povečana stiska in stres: Sezonska afektivna motnja lahko povzroči stisko in stres pri starših, kar lahko vpliva na družinsko dinamiko. Otrok z ADHD lahko zazna starševo stisko in jo poskuša razumeti ali pa se nanjo odzove s svojimi vedenjskimi izzivi.
 • Spremembe v vsakodnevnem življenju: SAD lahko vpliva na vsakodnevno življenje družine, saj lahko povzroči spremembe v vzorcih spanja in prehranjevanja ter vpliva na aktivnosti, ki jih družina običajno izvaja. To lahko vpliva na rutino in stabilnost družinskega življenja.
 • Potreba po podpori: Otroci z ADHD in njihove družine že običajno potrebujejo dodatno podporo in obvladovanje simptomov. Sezonska afektivna motnja lahko zahteva dodatno pozornost in skrb, kar lahko dodatno obremenjuje družino.
 • Omejitve aktivnosti: Ker je SAD povezana z manjšo izpostavljenostjo naravni svetlobi in zmanjšanimi aktivnostmi na prostem, se lahko družinske aktivnosti, ki so sicer koristne za otroka z ADHD, omejijo. To lahko vpliva na telesno aktivnost in splošno počutje otroka.

Photo by Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/photo/a-couple-sitting-on-a-couch-with-their-daughter-at-a-therapy-session-5336939/

Skupaj proti izzivom: obvladovanje sezonske afektivne motnje in ADHD v družini

Pomembno je razumeti, da ima vsak član družine svoje edinstvene potrebe in izzive, zato je ključno zagotoviti podporo in razumevanje za vsakega posameznika. Družinska terapija ali kognitivno vedenjsko svetovanje lahko pomaga pri obvladovanju teh izzivov in izboljšanju družinske dinamike. Prav tako pomagajo tudi številne sprostitvene tehnike in tradicionalne metode. Ena izmed njih je TAO Face Yoga, kot celostni pristop k izboljšanju duševnega in fizičnega zdravja, ki združuje telesno vadbo, dihalne tehnike in meditacijo. Ključna sestavina te tehnike je serija obraznih vaj, namenjenih krepitvi mišic obraza in vratu. Vključuje tudi globoko sprostitev in tehnike, ki pomagajo izboljšati koncentracijo in pozornost. Seveda, pa je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali terapevtom, če imate v družini tako otroka z ADHD kot tudi družinske člane s sezonsko afektivno motnjo, da lahko dobite ustrezno podporo in zdravljenje za vsa vpletena stanja.

Photo by Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-top-touching-her-face-4723295/

Zaključek

V članku smo raziskali vpliv sezonske afektivne motnje (SAD) in motnje pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) na posameznike in družine. Spoznali smo, kako manj naravne svetlobe v jesenskih mesecih vpliva na kemijo možganov ter kako se simptomi teh stanj lahko prepletajo.

Ključno je razumeti, da vsak član družine potrebuje podporo. Družinska terapija, svetovanje ter tradicionalne in nove metode, kot je TAO Face Yoga, lahko pomagajo obvladovati te izzive.

Ne glede na to, ali se vi ali vaš družinski član soočate z ADHD, SAD ali drugimi stanji, je iskanje strokovne pomoči ključnega pomena. Z znanjem in podporo lahko lažje premagate te izzive in ustvarite boljše življenje za vse družinske člane.

ADHD knjižnica

Želim dostop do pripomočkov za učinkovitejše reševanje izzivov povezanih z ADHD

GDPR privolitev *
Komentarji so izklopljeni za Povezava med SAD in poslabšanjem simptomov ADHD
Verified by MonsterInsights